Itthon

Hol tart ma a videójáték-fejlesztés Székelyföldön?

Ha egy nyugatabbra lévő vagy esetleg tengerentúli ismert játékfejlesztő stúdió munkatársát megkérnénk, hogy nevezzen meg néhány tehetséges kollégát a kelet-európai színtérről, aligha említené a magyarokat vagy románokat, Székelyföldről pedig valószínűleg nem is hallott, nemhogy az itt zajló játékfejlesztésről – pedig térségünkben is van erre törekvés. Igaz, a tripla A videójáték-piachoz igencsak kezdetleges formában.

Ha már szóba került a kelet-európai szintér, kétségkívül a lengyel CD Project Red ül a trónon, nekik köszönhetjük többek között a mára már világhírűvé vált The Witcher videójáték-szériát, illetve a nemrég megjelent Cyberpunk 2077-et is, utóbbi egyébként az optimizálatlan és bugos játékmenetétől vált híressé. A stúdió igazán a The Witcher szériával futott be, olyannyira, hogy 2015-ben az év játékának választották a The Witcher harmadik részét. Ettől a szinttől a térség többi országainak a stúdiói messze állnak, sem Romániában sem Magyarországon nem találunk olyan stúdiót, amely akárcsak megközelítené ezt a minőségi nívót.

Veszélyes

– így jellemezte röviden és tömören a nagyköltségvetésű játékfejlesztésbe való belekezdést Szilágyi Levente csíkszeredai cégtulajdonos, akinek a vállalata többek között kisköltségvetésű játékok fejlesztésével is foglalkozik. Tudni kell ugyanis, hogy egy-egy nagyköltségvetésű videójáték – például GTA, Need for Speed, Asassin’s Crees stb – több évig készül, a megalkotása pedig óriási költségeket emészt fel, nem beszélve az eladások megsokszorozásához szükséges marketing büdzséről sem.

Főképp böngészőben játszható kaszinójátékokat fejleszt a székelyföldi vállalat

“Tudtom szerint a térségben, de Romániában sincs olyan cég, aki kimondottan ilyen nagy költségvetésű címeket készít. A kolozsvári Gameloft stúdiót mondanám, aki picit is megközelíti ezt a szintet, de inkább ők is mobilra fejlesztenek” – magyarázta Szilágyi Levente. Mint mondta, ő már lassan 11 éve van benne az iparban, a térségbeli játékfejlesztést pedig egészen más szabályok uralják.

Itt főként külföldi megrendelésre dolgoznak a szakemberek, ez pedig kimerül webböngészőben, illetve Android és iOSes-rendszeren futtatható játékokban.

De van példa a számítógépre, azaz PC-re való játékfejlesztésre is, ez viszont jóval kisebb mértékben az előbbiekhez képest.

Leginkább külföldi megrendelésre dolgoznak

“A mi cégünk főképp böngészőben játszható kaszinójátékokat – poker, Black Jack stb – fejleszt, külső megrendelésre. Ám,

ezek a termékek is óriási befektetett munkát igényelnek, a komplexebb játékoknak hónapokat, egy komolyabb póker játéknak egy vagy több évig is eltarthat a fejlesztése.

A programozói munka mellett grafikusokra van szükség a design-hoz, ugyanakkor számos játékmechanikai elem, mint például a többjátékos mód, vagy a gép ellenfélként történő játszatása nem egyszerű feladat” – magyarázta a szakember. Emellett mobilra is fejlesztenek játékot, amelyeket letölthetünk Anrdoidra a Play áruházból, vagy Mac operációs rendszerre az App Store-ból.

Nemcsak programozókra, grafikusokra is szükség van

“Ezek a mobiljátékok is többnyire külföldi megrendelők kérésére készülnek, akik egész szép summát kereshetnek velük, hiszen a játékok 99 százalékában van pénzköltési lehetőség a letöltés után, és sokan is élnek ezzel. Itt nem az a lényeg, hogy egy dolgot eladj a játékban 100 dollárért, hanem, hogy százat egy dollárért.

Egymillió embert győzzél meg, hogy vegyenek tőled egy dollárért valami játékbeli kiegészítőt és máris milliomos vagy

– fogalmazott Szilágyi Levente.

Számos megrendelő kér mobilra játékokat. Nagy üzlet

Hangsúlyozta, noha romániaszinten nyilván vannak olyan nagy cégek, aki megengedhetnék maguknak a nagyköltségvetésű játékok fejlesztését,

nálunk egyszerűen nincs is kultúrája ennek.

Zárásként elmondta, van egy saját fejlesztésű projektjük, amely szelektív hulladékgyűjtésre, környezettudatosságra oktat. A Kukacsnak elnevezett játék készítése folyamatban van, ezt egyébként teljesen saját költségükön fejlesztik, megjelenésig pedig reméli, beszáll az alkotás mögé egy szponzor is.

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0 %