Nagyvilág

Vasember a való világban – az Elon Musk sztori

Noha Elon Muskot kétségkívül nagyon sokan ismerik, legtöbbünk csak annyit tud róla, hogy ő áll a Tesla autók sikerei mögött és van egy űrutazással kapcsolatos cége. Pedig Elon korunk egyik legérdesebb üzletembere, törekvései egész iparágakat változtattak meg és az emberiség technikai fejlődésére is nagy hatást gyakoroltak, illetve gyakorolnak a mai napig. 

Elon Musk 1971-ben született a Dél-afrikai Köztársaságban, az általa adott interjúk alapján pedig gyerekkora nem volt felhőtlen. Csodagyerek lévén gyakran bántották, kiközösítették, ráadásul korai tinédzser éveit szülei válása is nehezítette. Mindezek ellenére már 12 évesen megírta a Blastar nevű számítógépes játékot, amelyet 500 dollárért értékesített. Első üzletnek nem is rossz.

Az ifjú Elon 17 évesen vándorolt Kanadába, így kerülve el a hazájában a kötelező sorkatonai szolgálatot, de nem titkolt célja volt onnan az Egyesült Államokba emigrálni. Ez hamarosan valóra is váltotta, miután otthagyta az ottani egyetem fizika és közgazdaság szakát. Ezt követően felvételizett a kaliforniai Stanford egyetemre, amelyet pár hónap múlva szintén ott hagyott, arra hivatkozva, hogy

fontosabb problémákkal kell foglalkozzon, amelyek befolyásolják az emberiség jövőjét.

Kezdeti sikerek

Testvérével, Kimbal Muskkal 1995-ben alapította meg a Zip2 nevű vállalkozást, amely újságok és magazinok internetes felületeinek elkészítését vállalta, továbbá hirdetésre alkalmas platformá tette azokat. A céget 1999-ben 341 millió dollárért adta el a Compaq-nak, az itt szerzett bevételt pedig egy újabb vállalkozás megalapításába fektette, ennek nevét szinte manapság is mindenki ismeri, aki kicsit is járatos az interneten történő fizetésben, ez volt a PayPal.

A PayPal-t 2002-ben már az eBay 1,5 milliárd dollárért vásárolta fel.

Első nagyobb siker, a PayPal.Forrás: multichannelmerchant.com

Érdekesség, hogy a részvények legnagyobb részét birtokló Elon 165 millió dollárral lett gazdagabb az üzletből, a többi részvényes a felvásárlásból kapott pénzekkel pedig saját cégeket alapítottak, illetve olyan befektetésekbe szálltak be, amelyek nélkül nem jött volna létre mai formájában például a Youtube, a Facebook vagy épp a Linkedln. Az említett 165 millió dollár már elég volt, hogy főhősünk elkezdjen igazán nagyban gondolkodni.

Határ a csillagos ég

Az üzletet követően alapította meg Elon a SpaceX nevű céget, amely nem titkolt szándéka mai napig forradalmasítani az űrutazást. A vállalat célja, hogy újszerű megoldásokkal, továbbá újrahasználható rakétákkal csökkentsék az űrutazás költségeit, egyaránt a teher- és személyi szállításban. Az alapítást után kisebb-nagyobb sikereket, majd kudarcokat követően sikerült elérni a célt, hiszen saját építésű űrkapszulájukat 2008-ban lőtték ki és állították föld körüli pályára. Ez volt a történelem első, nem kormányügynökség által indított rakétája.

A SpaceX saját műholdat is lőtt a világűrbe. Forrás: Pixabay.com

2012-ben pedig már eljutott első járművűk, két űrhajóst szállítva a nemzetközi űrállomásra. A SpaceX volt, aki egy űrrakétával újra leszállt a földön, ez elmúlt években pedig a teher- és személyi szállítást is forradalmasították az űrben.

A vállalkozó zseni nem titkolt célja a Mars kolonizálása, amely noha még messze van, az eddigiek fényében, nem egy elérhetetlen ábránd.

Nem titkolt szándéka Elon Muksnak a Mars bolygó kolonizálása. Forrás: Pixabay.com

Ki ne ismerné a Teslát…

2004-ben mintegy 6 millió dollárt fektetett egy startup cégbe, amely elektromos autókat fejleszt, illetve töltőhálózatot épít számukra. Ez volt a Tesla Motors, mai nevén a Tesla, amelyet nem kell senkinek sem bemutatni. Személyes bevallása szerint Elon az olajfüggőség csökkentése miatt vágott bele a projektbe, később a vállalat vezérigazgatója lett. Irányítása alatt az elmúlt években a Tesla felvirágzott, sorozatgyártott modelljeivel az autópiac élvonalába lépett, amely valljuk be, nem kis teljesítmény a benzin- és dízelmeghajtású járművek világában.

Igazi sikertörténet a Tesla sztori. Forrás: Pixabay.com

Chipek az agyban

2016-ban társalapítója lett a Neuralink nevű startup vállalatnak, ami az emberi agyba ültethető implantátumok lehetőségét kutatja. Tulajdonképpen olyan eszközök gyártására szakosodtak, amely összeköti az emberi agyat a mesterséges intelligenciával, ennek segítségével gyógyíthatnak, vagy legalábbis segíthetnek az olyan betegeknek, akik süketséggel, vaksággal vagy bénulásos betegséggel kénytelenek boldogulni. Elon Musk szerint a Neuralink eszköz segítségével egy lebénult ember gyorsabban kezelhet egy okos eszközt, mint egy embertársa az ujjai segítségével. Első komolyabb eredményeit egyébként a napokban érte el a vállalat, amikor egy majom az elméjét használva játszott egy klasszikus videójátékon. 

Az imént felsorolt sikersztorik pedig csak a legismertebbek, ezek mellett még számos vállalkozásban vett részt vagy karolt fel Elon Musk, akit

2020-ban a világ második leggazdagabb embereként tartanak számon a maga 127,9 milliárd dolláros vagyonával.

Az év elején egyébként csak 35. helyen állt ebben a rangsorban.

Nem véletlen egyébként a címben fellelhető párhuzam, hiszen Elont gyakran nevezik úgy mint az igazi Vasember, ugyanis több vonásában is rendkívül hasonlít a képregényhős Tony Starkra. Milliárdos üzletember, feltaláló és meghökkentő üzleti sikerek jellemzik Elon Musk életét.

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in:Nagyvilág

0 %